Planujesz wystawić ogródek gastronomiczny? Nie zwlekaj ze złożeniem wniosku!

Gdańskim restauratorom, którzy z początkiem kwietnia, o ile pozwoli na to sytuacja epidemiczna, planują wystawić przed swoim lokalem ogródek gastronomiczny, przypominamy o konieczności uzgodnienia powierzchni i wyglądu ogródka. W GZDiZ rozpoczęliśmy przyjmowanie wniosków od gastronomików.

 Ogródkownik. Poradnik dla właścicieli lokali gastronomicznych to kompendium wiedzy dla restauratorów
"Ogródkownik. Poradnik dla właścicieli lokali gastronomicznych" to kompendium wiedzy dla restauratorów
GZDiZ

Uzgodnienie to dokument określający wygląd ogródka, jego wyposażenie oraz maksymalne granice zajmowanego terenu. Warto pamiętać, że wydanie uzgodnienia nie wiąże się z żadnymi opłatami, czyli warto o nie wystąpić z wyprzedzeniem, a nie czekać na ostatnią chwilę. Pozwoli to w krótszym czasie załatwić później formalności związane z wystąpieniem o prawo do terenu np. poprzez złożenie wniosku o wydanie zezwolenia na zajęcia pasa drogowego. Druk aktualnego wniosku do pobrania na stronie GZDiZ. Kompletnie wypełniony wniosek należy złożyć do wrzutni w siedzibie GZDiZ lub wysłać pocztą na adres: Gdański Zarząd Dróg i Zieleni, ul. Partyzantów 36, 80-254 Gdańsk.

Ze strony internetowej można również pobrać ilustrowaną broszurę „Ogródkownik. Poradnik dla właścicieli lokali gastronomicznych”. Wyjaśnia ona w przystępny sposób, kto i w jakiej lokalizacji może ustawić ogródek gastronomiczny oraz jak powinno wyglądać jego wyposażenie. W poradniku przedstawiono również drogę „krok po kroku”, w celu dopełnienia koniecznych formalności. „Ogródkownik” to także zbiór dobrych praktyk, których zastosowanie sprawi, że ogródek gastronomiczny będzie spełniał zasady, będąc przy tym komfortowym i funkcjonalnym.

Uzupełnieniem informacji zawartych w "Ogródkowniku" będzie bezpłatny wykład nt. doboru i pielęgnacji zieleni w ogródkach gastronomicznych. Podczas spotkania za pośrednictwem aplikacji Teams będzie można się dowiedzieć jak wybrać rośliny odpowiednie do warunków panujących w ogródku (np. stanowisko słoneczne), jak stworzyć z nich interesującą kompozycję (kolorystyka, proporcje względem donicy) oraz jak odpowiednio pielęgnować roślinność przez cały sezon.

Wskazówki przekazane na spotkaniu pozwolą nie tylko uatrakcyjnić wygląd ogródka, ale również mogą przyczynić się do obniżenia kosztów związanych z wymianą i utrzymaniem zieleni.

Wykład poprowadzi p. Marta Nenycz-Galbierz – architektka krajobrazu i specjalistka Działu Użytkowania Przestrzeni Publicznej GZDiZ.

Termin spotkania: 11 marca br. o godz. 10:00.

Po wykładzie prezentacja z materiałem informacyjnym będzie dostępna na stronie GZDiZ w zakładce Gastronomia.

Zapraszamy do udziału: link do wykładu w aplikacji Teams

"Jak zazielenić ogródek gastronomiczny?" - materiał udostępniony podczas wykładu


Gdańskie Centrum Kontaktu
Parkingi w Gdańsku
Civitas- PATK4SUMP