Ogródkownik. Poradnik dla właścicieli lokali gastronomicznych

Autor: Monika Białozór

„Ogródkownik” to zbiór dobrych praktyk, których zastosowanie sprawi, że ogródek gastronomiczny będzie przede wszystkim komfortowy i funkcjonalny zarówno dla klientów lokalu gastronomicznego, jak i dla pozostałych użytkowników ulicy przy której jest zlokalizowany. Broszura wyjaśnia w przystępny sposób, kto i w jakiej lokalizacji może ustawić ogródek gastronomiczny oraz jak powinno wyglądać jego wyposażenie. W poradniku przedstawiono również drogę „krok po kroku”, w celu dopełnienia koniecznych formalności.

Ogródek gastronomiczny przy ul. Długi Targ
Ogródek gastronomiczny przy ul. Długi Targ
fot. GZDiZ

Uzupełnieniem informacji zawartych w "Ogródkowniku" jest prezentacja „Jak zazielenić ogródek gastronomiczny” nt. doboru i pielęgnacji zieleni w ogródkach lokali. Z zebranych informacji można dowiedzieć się jak wybrać rośliny odpowiednie do warunków panujących w ogródku (np. stanowisko słoneczne), jak stworzyć z nich interesującą kompozycję (kolorystyka, proporcje względem donicy) oraz jak odpowiednio pielęgnować roślinność przez cały sezon. Praktyczne wskazówki pozwolą nie tylko uatrakcyjnić wygląd ogródka, ale również mogą przyczynić się do obniżenia kosztów związanych z wymianą i utrzymaniem zieleni.

Ogródek gastronomiczny przy ul. Piwnej.
Ogródek gastronomiczny przy ul. Piwnej.
fot. GZDiZ

Z pełną treścią „Ogródkownika” oraz prezentacji „Jak zazielenić ogródek gastronomiczny” można zapoznać się wchodząc w plik zamieszczony pod artykułem.